SmaRa
SmaRa

SmaRa – Savilahden smarteimmat ratkaisut -hanke järjestää muotoilutreffit keskiviikkona 26.4. klo 12–16 valtuustotalolla, osoitteessa Suokatu 42.  
Ilmoittaudu mukaan!
 
Työpajailtapäivässä lähestytään kaupunkikehittämistä muotoilun näkökulmasta ja luovan ongelmanratkaisun kautta. Pohdimme, miten Savilahden tulevaisuuden tarpeita voi ennakoida ja ideoimme kaupunkimuotoilun mahdollisuuksia Savilahdessa.

Muotoilu on tärkeä osa kaupunkikehittämistä, ja nykyään muotoilu nähdään laajempana ja eri osa-alueita koskettavana toimintana. SmaRa–Savilahden smarteimmat ratkaisut on kaupunkikehittämis-hanke, jossa selvitetään innovatiivisia, älykkäitä ja vähähiilisiä ratkaisuja, jotka on mahdollista toteuttaa Kuopion Savilahden alueen rakentuessa.

SmaRa-hankkeessa muotoilu halutaan ottaa mukaan kaupunkikehittämiseen. Kaupunki- ja palvelumuotoilun avulla voidaan visualisoida ja konkretisoida suunnitelmia sekä ratkaisuja.

Puhutaan esimerkiksi kaupunkimuotoilusta ja palvelumuotoilusta. Kaupungit sekä kaupunginosat ovat ihmisiä varten ja muotoilussa juuri asukkaiden ja käyttäjien ymmärtäminen nähdään tärkeänä osana suunnittelua. Kaupunkikehittämisessä pitkäjänteisemmän kehittämisen rinnalle ovat nousseet ketterät ja nopeat kokeilut, joilla saadaan käyttöön uusia ja käyttäjäystävällisiä palveluita sekä tuotteita. Muotoilun menetelmiin liittyvät vahvasti kokeilukulttuuri, prototyypit ja yhteiskehittäminen.

Muotoilun keinoin kaupunkiympäristöä voidaan siis kehittää pienillä, mutta merkittävillä tavoilla kiinnostavammaksi, fiksummaksi ja hyvinvointia lisääväksi.

Savilahden Smarteimmat ratkaisut hanke järjestää Kuopio Design Weekillä muotoilutreffit muotoilijoille. Työpajailtapäivässä lähestytään kaupunkikehittämistä muotoilun näkökulmasta ja luovan ongelmanratkaisun kautta. Tulemme ennakoimaan Savilahden alueen tulevaisuuden tarpeita ja ideoimaan kaupunkimuotoilun mahdollisuuksia Savilahdessa.

Kuopion Savilahteen rakentuu uusi kaupunginosa 2020-luvun aikana. Tämä tarkoittaa n. 6000 uutta asukasta, 6000 uutta opiskelijaa ja 3000 uutta työpaikkaa sekä n. 1,5 miljardin euron investointeja.

SmaRa-Savilahden smarteimmat ratkaisut-hanke (1.12.2016–31.5.2019) on Savilahti-projektin 2,5-vuotinen osaprojekti. Hankkeessa toteutetaan Savilahtea koskevia selvityksiä ja toimenpiteitä, joita ei kaupunkisuunnittelussa tavanomaisesti tehdä.

SmaRa-hanke jakautuu kahdeksaan osa-alueeseen, joista yksi on muotoilu- ym. ihmisten hyvinvointia ja alueen viihtyisyyttä edistävät ratkaisut. SmaRa-hanke on yhtenä järjestäjänä Savilahdessa toteutettavassa Valoa tunneliin-valaistuskilpailussa. Pohjois-Savon liitto on myöntänyt SmaRa-hankkeelle rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta.

SmaRan muotoilutreffit Design Weekillä ke 26.4. klo 12–16, Suokatu 42.
www.savilahti.com
Valoa tunneliin

KUHAKO-hanke
KUHAKO-hanke

DESIGN-AJATTELU JA KUITUHAMPPU – SEMINAARI

Perjantaina 28.4.2017 klo 8.30 – 16.00

Kuopion kansalaisopiston opistosali, Puistokartano, Puistokatu 20, 70110 Kuopio

Kahden ihmisen kohtaaminen keväisenä päivänä vuonna 2010 Juankosken kaupungintalon kahviossa käynnisti kehittämiskokonaisuuden, joka kulminoituu nyt 28.päivä huhtikuuta Kuopiossa. Eri alojen ihmiset ympäri Suomen kokoontuvat KUHAKO- seminaariin, jossa myllytetään ideoita, kerrotaan tarinoita ja suunnitellaan yritystoimintaa kuituhampun ympärille. Tarkoituksena on synnyttää Suomeen uutta tuotannollista liiketoimintaa kuituhampun ympärille muotoilua ja designajattelua hyödyntäen, sekä löytää lisäarvoa tuotteille ja palveluille aineettoman arvonluonnin avulla. Työpajan tuloksena voimme käynnistää uusia tuotekehitysaihioita yhteistyössä raaka-ainetuottajien, jalostajien ja asiakkaiden kanssa.

Ideamyllytykselle, keskustelulle ja verkostoitumiselle luo puitteet Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion kaupungin yhteistyössä toteuttama kehittämishanke KUHAKO ja Monkey Business – Ville Keränen kumppaneineen.

Ilmoittautumiset seminaariin 18.4.2017 mennessä.

Lisätiedot: Liisa Jokela
Kuopion kaupunki
044 718 8922
liisa.jokela(at)kuopio.fi

Laura Tomppo
Itä-Suomen yliopisto (Kuopion kampus)
040 355 2541
laura.tomppo(at)uef.fi

Ohjelma:

klo 8.30 – 9.00 Aamukahvit

klo 9.00 – 9.30 Tervetuloa ja orientaatio

klo 9.30 – 10.30 Cultivation of hemp in Europe and the trends in natural fibre composites markets and application, (Hampun viljely Euroopassa sekä luonnonkuitukomposiittien sovellukset ja markkinatrendit)

Dr. Asta Partanen, nova-Institute, Hurth, Germany

Esitys pidetään suomeksi, mutta luentomateriaali on englanniksi.

klo 10.30 – 11.30 Työpajatyöskentely alkaa - Kuinka voisimme muotoilun keinoin tehdä teollisesta hampusta liiketoimintaa Suomessa?

11.30 – 12.15 Ruokailu, omakustanteinen

12.15- 15.30 Työpajatyöskentely jatkuu

15.30 – 16.00 Yhteenveto ja päivän päätössanat

Seminaarityöpaja on ilmainen.

#pallohaltuun
#pallohaltuun

Pallo haltuun goes tori

Pallo Haltuun –hanke pystyttää työpajan Kuopion torille lauantaina 29.4.2017 klo 12-14. Tule mukaan ja ole yksi muotoilun monista kasvoista! Pääset samalla tutustumaan hankkeeseen ja osallistu työpajaamme, jossa Pallo Haltuun -hankkeen nuoret ohjaajineen opastavat kelta-mustaan kannatukseen. Lauantaina on myös KuPSin pelipäivä!

Pallo Haltuun –hankkeessa nuoret ovat tärkeänä osana asiantuntijajoukkoa ratkaisemassa Kuopion Palloseuran ottelutapahtumaan liittyviä aitoja kehittämisongelmia. Hankkeessa ovat mukana Pohjantien koulun valmistavan luokan maahanmuuttajataustaiset nuoret ja Haapaniemen alakoulun oppilaat perheineen. He suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä Veikkausliigajoukkue Kuopion Palloseuran kotikentälle KuPS-fanialueen yhdessä asiantuntijoiden kanssa.

Hankkeen toteuttaa Kuopion Rouvasväenyhdistys ry yhteistyössä Kuopion Palloseuran ja Kuopion kaupungin kanssa. Hanke alkoi lokakuussa 2016 ja se kestää kesäkuuhun 2017. Hankkeessa sovelletaan Kuopion Rouvasväenyhdistyksessä kehitettyä muotoiluajatteluun perustuvaa Kuopion DESIGN thinking –toimintamallia, jonka tavoitteena on kannustaa ihmisiä ajattelemaan ja hyödyntämään omaa osaamistaan ongelmanratkaisussa.

#pallohaltuun
#pallohaltuun

Lisätietoja: Projektipäällikkö Jarkko Tirronen, p. 040 534 8711
etunimi.sukunimi(at)designkuopio.fi
Designkuopio

Lasten Design Week 24.–30.4.2017

Laitetaan puisto soimaan –työpaja

29.4.2017 klo 11-13 Brahen puisto

Kuinka usein tulemme ajatelleeksi, voisiko ääni toimia muotoilun materiaalina? Lapsilla on luonnostaan rohkeutta, uteliaisuutta ja kokeilumieltä. Innovatiivisuus syntyy juuri rohkeudesta kokeilla.

Lasten Muotoiluakatemia kutsuu kaikki kaupunkilaiset ja kaikenikäiset lapset osallistumaan yhteiseen työpajaan soittamaan kokeellisia kaupunkisoittimia lauantaina 29.4. klo 11-13 Brahen Puistoon.

Design Week Kuopion aikana Lasten Muotoiluakatemian 7-12 -vuotiaat toimivat kaupunkimuotoilijoina, ja suunnittelevat sekä toteuttavat lauantain työpajassa soitettavat soittimet vastuuopettajan Kirsi Miettisen ja Jenni Åhmanin johdolla. Asiantuntijana toimii kuopiolainen soitinrakentaja Kotikutoiset soittimet, joka valmistaa kierrätysmateriaaleja hyödyntäen menestyksellisiä soittimia muusikoille. Opetuksessa hyödynnetään muotoilukasvatuksen periaatteita, jotka kannustavat kokeilemaan ja ideoimaan vapaasti. Opettaessa korostetaan, että tärkeintä ei ole lopputulos vaan läpikäyty prosessi.

Lisätietoja: Kirsi Miettinen
Vastuuopettaja, Lasten Muotoiluakatemia
kirsi.miettinen(at)designkuopio.fi
Designkuopio
puh. +358 44 731 8007