Tilkka karahvi
Tilkka karahvi

Kuopiolaisen osuuskunta Konsti X:n muotoilijoiden ja taidekäsityöläisten näyttely

Vuonna 2015 vietettiin sekä kansanrunoihin pohjautuvan kansalliseepoksen Kalevalan että sen sisarteoksen Kantelettaren juhlavuotta: edellinen täytti 180 ja jälkimmäinen 175 vuotta. Juhlavuoden hengessä ryhmä kuopiolaisen osuuskunta Konsti X:n muotoilijoita ja käsityöläisiä kokosi syksyllä 2015 Suomen käsityön museon Ikkuna-galleriaan yhteisen näyttelyn, jonka teemana oli Kalevalan mailla.

Nyt keväällä 2016 kokoamme jatkonäyttelyn ”Kuu, Päivyt, Otava” Kuopioon Sinisen Sillan galleriaan. Osuuskunnan 11:sta jäsenestä näyttelyssä ovat mukana  keramiikkamuotoilijat Riikka Heiskanen ja Susanna Hotari, tekstiilimuotoilija Johanna Mattila-Turunen sekä erikoispuuseppä Jukka Ketola.

Riikka Heiskanen takertuu teoksissaan Kalevalan äitien dramaattisiin tarinoihin: ” Loitsujen ja taikatekojen Kalevalassa äitiys on liikuttavan inhimillistä. Kalevalan äiti kantaa huolta, vartioi, varoittaa ja puolustaa omaansa viimeiseen saakka. Keskeisinä ajatuksina ovat irti päästäminen ja toive hyvästä tulevaisuudesta. Erityisesti Lemminkäisen äidin tarina ruokki suunnittelutyötäni: musertavaa huolta, väsymätöntä etsimistä, pala palalta kokoamista ja toisaalta auringon lämpöä ja valoa.”

Susanna Hotari kuvailee Taottu-sarjan näyttelyteoksiaan: ”Rouhea ja osittain lasittamaton pinta kuvaa maata ja elämän rosoisuutta. Pyöreyden tuomaa pehmeyttä ja pallon kuvaamaa avaruutta. Takomalla; hitaasti ja ajatuksella syntyy uutta ja korjaantuu vanhaa.”

Johanna Mattila-Turunen: ”Kalevalassa on tärkeä Kokkolintu (kotka), jonka olen huovuttanut ja kirjaillut. Kotkan liitely kuvastaa jotain ikiaikaista, ääneen lausumatonta viestiä ajassa.

Tähiksi taivahalle -sarjassa kirjonnan kautta kuvastuu kiireettömyys ja ajattomuus. Pistoissa jatkumo. Välillä kuvio hajoaa palatakseen taas symmetriaan. Alku on loppu.”

Osuuskunta Konsti X on perustettu Kuopiossa vuonna 1997. Perustajajäseninä oli Kuopion käsi- ja taideteollisuusakatemiasta vastavalmistuneita keramiikka- ja tekstiilialan AMK-artenomeja ja muutoin alalla jo vaikuttaneita tekijöitä. Osuuskunta on mahdollistanut jäsentensä omaehtoisen työskentelyn sekä kannustanut ja tukenut heidän taiteellista toimintaansa.

Lisätietoja: Johanna Mattila-Turunen,
johanna@konstikkaat.fi, 050 355 4802
www.konstikkaat.fi

KUU, PÄIVYT, OTAVA
5.-30.4.2016

Sininen Silta
Minna Canthin katu 27
ti-pe 11-17, la 10-15
www.sininensilta.com